Дешавања

РАДНА, НЕНАСТАВНА СУБОТА 8.9.2018. ( ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА)

Парастосом који су служили свештеници СПЦ и полагањем венаца на споменик ратним добровољцима српске војске од 1914 – 1918 године, краља Петра Карађорђевића, палим борцима Другог светског рата и житељима Бачког Соколца, у суботу је у Бачком Соколцу обележена 100. годишњица пробоја солунског фронта.
Све присутне се речима добродошлице у име домаћина обратио Славко Граховац и сећањем на прве дане насељавања добровољачких села у овом делу Бачке, где и данас живе потомци учесника великог рата. Данашњем дешавању присуствовао је и помоћник покрајинског секретаријата за културу Милан Мицић, иначе потомак учесника пробоја солунског фронта. О великом страдању које је претрпео српски народ, пише у једној од својих књига, „Незапамћена битка“, научна, историографска студија, док је књига „Српски добровољци 1914- 1918, животи, сећања“ документарна проза о српским добровољцима настала на темељу казивања потомака. О тешким ратним годинама и новијој историји говорио је члан Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, подружнице из Бајмока Драго Лукић. Код споменика палим борцима ИИ Светског рата изведен је културно уметнички програм. Чланови СКЦ “Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе отпевали су химну ратника без земље Тамо далеко, део наслеђа Лике, Баније и Кордуна пренели су чланови Завичајног удружења Дрвар, изворне певачке групе Ћиро, Личка Калдрма, а у програму су учествовали и наши ученици. Наставник историје, Берислав Кангрга  је том приликом деци одржао кратко предавање о значају тог историјског догађаја и његовим последицама по наш народ.

Свечани пријем првака

У новој школској, 2018/2019. години, седам првака ће упловити у своје школске авантуре и изазове. Свечано смо их дочекали, 3.9. 2018. приредбом коју су припремили ученици нижих разреда са наставницом Весном Мајски. Том приликом су и добили поклоне од Општине, које им је уручила заменица председника општине, Марина Поповић. Желимо им да буду вредни, упорни, задовољни, знатижељни, насмејани и прави другари!

За ученике 7. и 8. разреда у нашој школи организовано је предавање ” Репродуктивно здравље”, 29.3.2018. са почетком у 10 часова. Предавач је био доктор гинекологије и акушерства,Петер Червенак у сарадњи са патронажном сестром Ноеми Нађ Немеш из Старе Моравице. Предавањем које је трајало скоро три школска часа дотакли су се тема: прве менструације, полних односа и сексуалности, репродуктивних органа, начинима заштите, полно преносивим болестима, хигијени и психолошким аспектима пубертета и мотивима пубертетлија, љубави, партнерским односима, порођају и трудноћи, плодним данима…

Светски дан вода,

 обележили смо 21.марта са ученицима од 4. до 8. разреда у корелацији са наставницима биологије, ликовне културе, односно учитељи у оквиру својих предмета  природе и друштва и ликовне културе, а наш Ученички парламент је био иницијатор ових активности. Циљ је био да ученици кроз одгледане презентације и израду плаката пробуде свест о значају воде за човечанство, као и о њеном чувању и штедњи, јер без воде нема ни живота.

Еколошки конкурс

Поводом  креативног конкурса Тетра Пак, Екопакета, тачније израде биодиверзитета од тетрапака, наши ученици су са наставницом биологије, Слађаном Алексић направили савану, односно њен биљни и животињски свет. Били су веома вредни, маштовити и успешни, што показују и резулатати њиховог рада 🙂

ИТ КАРАВАН 

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији, њихове родитеље и наставнике, са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија.

Партнери Министарства су, као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

Главни програм, који чине едукативна представа о безбедности деце на интернету и радионице за ученике и родитеље, биће реализован за укупно 26 школа, у регионалним центрима у Србији.

Како би и  ученицима и наставницима осталих основних школа у Републици Србији било омогућено да узму учешће у кампањи и погледају едукативну представу, на следећој пројекцији, која ће бити одржана у Народном позоришту у Нишу, биће организован пренос у реалном времену путем линка на јутјуб каналу Министарства трговине, туризма и телекомуникација “Паметно & Безбедно”.

Поводом тога, у понедељак 19.марта смо се прикључили овој акцији, када смо са учениицма од 5. до 8. разреда у дигиталној учионици приступили линку и гледању едукативне представе “Како да најлакше уропастите свој живот онлајн” . Фотографије са лица места 🙂 . Са ученицима нижих разреда ћемо гледати у оквиру њиховог чоса.

Међународни Дан жена, 2018. година

Поводом предстојећег Дана жена, 8. Марта, ученици су имали креативне, ликовне радионице израде честитки мамама, такође на часовима одељењске заједнице, радионице и дискусије на теме: жене некад и сад, хвала ти мама на…., због чега се дивим својој мајци, наше маме су супер хероји…

Поводом Mеђународног дана матерњег језика 21. фебруара у школи је овај дан обележен  посетом нашег песника и ствараоца за младе Тодета Николетића. Малишанима су  посебно  занимљиве његове шаљиве песме, које радо изводе на смотрама за рецитаторе. Подједнако је успешан и у писању драма и готово да нема позоришта за децу, које није изводило комад из његовог ставаралачког опуса. Поред песама и драма, препознатљив је по свом сценском наступу, одушевљава најмлађе при сусрету са њима, тако је било и овог пута. Деца су била активна, читала су такође своје омиљене песме и приче, уествовала у интерактивној представи, а наш мали песник Александар Ваврош је прочитао једну од својих многобројних песама.

Дан љубави и Свети Трифун

У среду, 14.02.2018.  у школи је  обележен  Свети Трифуна и Дан љубави, у сарадњи са  вероучитељицом  Софијом  Бошњак и Ученичким парламентом, односно њеним координаторима, наставницом ликовне културе  и педагогом школе.  Ученици су израђивали пано, слали љубавне авионе уз адекватне мелодије и видео записе. Ученици су се лепо забавили, дружили и били активни и креативни , што је и био циљ ових активности.

КОНКУРС ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ МАРКОВДАНСКЕ СУСРЕТЕ

СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА 2018. ГОДИНЕ

Школска слава, Свети Сава ове школске године је прослављена и обележена у суботу, 27.01.2018. ненаставним, радним даном, обавезним за све ученике и наставнике. Овај свечани и значај дан за све школе и просветне раднике, обележен је свечаном приредбом, на којој су учествовали ученици од 1. до 8. разреда, у организацији наставница Весне Мајски и Нинославе Ковачевић. Поред деце и наставника, приредби су присуствовали и родитељи, а свештеник, кум школе и представници  Месне заједнице Бачки Соколац и Горња Рогатица су је увеличали својим присуством.

НОВОГОДИШЊЕ ДРУЖЕЊЕ

Последњег дана полугодишта, 22.12. у школи су на иницијативу Ученичког парламента биле организоване активности у духу празника и предстојећег распуста. Ученици су гледали филм, дружили се, делили једни другима поклоне и честитке, бирали најбољег друга и другарицу и доделили им дипломе и за крај се сви дружили  у холу школе уз божићне мелодије и слаткише. Циљ ових активности је подстицање другарства, лепог понашања, даривања, ученичке иницијативе и идеја уз реализацију и организацију истих.

ЗИМСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

На позив Туристичке организације из Бачке Тополе  прикључили  смо се изради украса за јелку, поводом предстојећег Божичног вашара и Зимских чаролија које ће се одржати од 18. до 22.12. 2017. године на манифестационом   тргу у центру града, поводом којег ће се китити јелке са бусеном и бирати најлепша, између школа. Деца од 2. до 4. разреда су са својим учитељицама и великим одушевљењем  израђивали украсе од теста, украсних папира, шљокица… 20. 12. деца су у пратњи учитељица Жилић Славке и Тање Његован, као и педагога, директора школе и неких родитеља, посетили манифестацију и китили своју јелку, након чега је за децу био организован забавни програм, Деда Мраз, слаткиши и гост изненађења. Окићене јелке су стајале  пар дана како би грађани гласали за њих, порд гласова публике биће додељена и награда стручног жирија. За децу и школе победнице  су приређене лепе и корисне награде.

СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ – УНАПРЕЂЕЊЕ ИНКЛУЗИЈЕ И РАДА СА ДЕЦОМ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

U cilju unapređenja rada sa decom sa razvojnim smetnjama i pružanja adekvatne podrške kako deci tako i nastavnicima, održano je predavanje dipl.defektologa- oligofrenologa, Hatvani Aniko – „ Upoznavanje sa teškoćama učenika sa specifičnim smetnjama u razvoju“. Predavanje je održano 13.10. sa početkom u 14h, u OŠ „ Moša Pijade“ u Pačiru, na kom su pored nastavnika njihove škole, prisustvovali i nastavnici naše škole.

ПОСЕТА ФОНДАЦИЈЕ ” ТИЈАНА ЈУРИЋ”

У сарадњи са Фондацијом Тијана Јурић организовали смо предавање за ученике  и родитеље од 4. до 8. разреда, 19,05. са почеком у 17 часова,  Безбедност на интернету – безбедност у животу  у циљу едукације, превенције и подизања свести родитеља и ученика о неопходности пажљивог коришћења интернета и опасностима које вребају, пре свега на друштвеним мрежама, како се можемо заштитити, коме се обратити и препознати сигнале и знаке опасности.

 

Обележавање Дана сигурнијег интернета 07.02.2017. 

Фондација ” Тијана Јурић”  у сарадњи са Центром за сигурнији интернет  из Хрватске је покренула инцијативу и упутила позив школама и ученицима да учестују у онлине квизу који ће бити отворен сутра од 07 – 19 часова и чији је циљ да ученици узраста у највећем ризику покажу знање о безбедном коришћењу интернета и на тај начин добију прилику да освоје вредне награде. Квиз ће бити доступан на страници www. dansigurnijeginterneta.org

Ученици наше школе ће сутра током наставе учествовати у квизу у сарадњи са наставником информатике.

dan-sigurnijeg-interneta2

Dečija nedelja 2016

decija-nedelja3

Moto ovogodišnje dečije nedelje je: Neću da brigam, hoću da se igram!

Opšti ciljevi dečije nedelje su:

  • skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece;
  • ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece, i ostvarivanju njihovih prava;
  • prezentacija do sada postignutih rezultata;
  • ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece;
  • podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava, i optimalni razvoj svakog deteta;
  • promocija aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se njih tiču;
  • pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece u Republici Srbiji, i ostvarivanju njihovih prava.

Dečija nedelja 2016

Osnovni koncept Programa Dečje nedelje zasnovan je na konceptu prava deteta, koji se od kada je uveden u normativni sistem Republike Srbije, konstanstno unapređuje.
Tema i programske aktivnosti Dečje nedelje se zasnivaju na relevantnim međunarodnim i nacionalnim dokumentima i propisima, kao i važnim zadacima u procesu pridruživanja EU.

Osnova za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje je Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija, usvojena 1989., a stupila je na snagu 1990. godine.

Završni dokument „Svet po meri dece“, usvojen 2002. godine na Specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predstavljao je ključnu vezu sa Milenijumskim ciljevima razvoja Ujedinjenih nacija i dao jasne smernice za oblikovanje sveta koji će prava deteta priznati, promovisati, zaštititi, kao i razvijati uslove za njihovo dostizanje.

Nacionalni plan akcije za decu (NPA) predstavlja strateški dokument Vlade za kreiranje politike prema deci. Glavni cilj je obezbeđivanje ravnopravnosti i dostupnosti kvalitetnih i efikasnih javnih službi za decu. Ovaj dokument pratili su lokalni planovi akcija za decu.
Porodičnim zakonom u nacionalni pravni okvir ugrađeni su glavni principi Konvencije o pravima deteta, i to: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.

 

 

КРОС  – ” ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО”

У петак 30.09.2016. одржан је крос “За срећније детињство”. Учествовали су сви ученици наше школе.

img_20160930_104008 img_20160930_104016 img_20160930_104556 img_20160930_104602 img_20160930_104618 img_20160930_104659 img_20160930_104912 img_20160930_105211 img_20160930_105219 img_20160930_105221 img_20160930_105224 img_20160930_105235 img_20160930_105408 img_20160930_105410 img_20160930_105415 img_20160930_105516 img_20160930_105528 img_20160930_105547 img_20160930_105554 img_20160930_105703 img_20160930_105708 img_20160930_105716 img_20160930_111552 img_20160930_111542 img_20160930_111501 img_20160930_111459 img_20160930_111110 img_20160930_111105 img_20160930_111058 img_20160930_110225 img_20160930_110213 img_20160930_110206 img_20160930_110200

ПОДИГНИМО ЕКОЛОШКУ СВЕСТ У ОКВИРУ КРИВАЈЕ

У оквиру радне суботе (10.09.2016.) одржана је еколошка акција “Подигнимо еколошку свест”. Учешће у акцији узео је одређен број ученика школе који су својим активностима указали на важност очувања природе и животне средине.img_20160910_085832img_20160910_085848img_20160910_092055img_20160910_092055

img_20160910_090041

img_20160910_090045

img_20160910_090058

img_20160910_090102

img_20160910_090102

img_20160910_090320

img_20160910_090338

img_20160910_090431

img_20160910_090545

img_20160910_090554

img_20160910_090600

img_20160910_090604

img_20160910_090657

img_20160910_090706

img_20160910_090746

img_20160910_092043

img_20160910_092046

img_20160910_092052

img_20160910_092059

У оквиру ненаставне радне суботе, 10.09.2016. организовали смо за ученике виших одељења, бициклијаду до Пачира, где смо направили мали предах и припремали ручак. Имали смо задатак да запалимо ватру и испечемо месо на претходно припремљеним штапићима од дрвета. Након укусног ручка кренули смо назад до Сокоца, Криваје и Горње Рогатице. Овом приликом смо такође посетили бању у Пачиру.

 

Драги ученици,

Желимо вам срећан и успешан почетак школске године. Да се у школи осећате лепо и пријатно, да будете весели, расположени и дружељубиви, жељни нових знања и информација. Да сарађујемо и радимо сви заједно на превазилажењу извесних проблема, да нам помогнете својом креативношћу и добрим идејама као до сад. Надамо се да сте се сви лепо одморили и да сте спремни за још једну авантуру и продуктивну годину. Видимо се сутра:)))

Семинар ” Мултимедијални садржаји у функцији образовања”, каталошки број 241.

Поштовани наставници,

Обавештавамо вас да ће се семинар који се тиче примене и коришћења интерактивне табле коју смо добили од Покрајинског секретаријата, након конкурса и учешћа у пројекту, одржати 22.08. и 23.08.2016. године ( понедељак и уторак) , са почетком у 10 часова.

Семинар се реализује у сарадњи са ” Отвореном просветном иницијативом” из Јагодине, под каталошким бројем 241., К4, П1,  24 бода.

Теме семинара: Методика примене мултимедија у настави; Бесплатни програми за бољу организацију наставе; Интернет; Школски сајт; Електронски дневник, примена, за и против; Електронска библиотека; Интерактивне табле у настави.

Предавачи: мр Бранко Т. Новаковић, инструктор Академије Филиповић доо у Јагодини; Александар Јевтић, пројектант у Метал Нова д.о.о. Ћуприја; Предраг Лазаревић, Перспекта д.о.о. Београд, руководилац продаје софтвера.

До тада уживајте у одмору и распусту 😉

  Овако је то изгледало, семинар је адекватно реализован и испуњени су његови циљеви. Били смо активни, заинтересовани и добили смо применљива знања.

 

МАЂИОНИЧАР КАРЛО
Мађионичар Карло долaзи у нашу школу 22.04.2016., у  10 и 30 часова ће одржати мађионичарску представу за све ученике наше школе. Очекујемо добру забаву.1346170102zivot-smajli
Мађионичар Карло је посетио нашу школу пре две године.
Да се подсетимо како је то било…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДОНАЦИЈА - КРИВАЈЕ Д.О.О.

Овом донацијом обогатили смо наставне и ваннаставне садржаје разноврсним дидактичким и монтесори материјалом, 
који ће допринети пре свега у раду са децом са тешкоћама у развоју и деци која наставу похађају по индивидуалним образовним плановима.