Професионална, презентација средњих школа

Представници Школског центра са домом ученика ” Доситеј Обрадовић” из Суботице, дана 19.4.2018. јсу посетили наше осмаке и њихове родитеље како би им представили  своју школу, смерове, услове уписа, како би им олакшали и помогли у избору будуће школе и занимања. Били су расположени да одговоре на сва питања и недоумице родитеља.

Сајам образовања 2018.

Са ученицима 8. разреда смо у четвртак, 19.4.2018.  посетили сајам образовања, који се одржава у Пољопривредној школи. На сајму су се поред средњих школа из Бачке Тополе, ученицима представиле и средње школе из Суботице. Школе су ове године биле веома креативне и иновативне при осмишљавању својих штандова и презентација. Поред штандова, за децу су биле приређене и такмичарске игре: вожња трактора, распознавање семена, шишање оваца, спортске игре, шах, ликовни и литерарни конкурси поводом Дана планете Земље.

 

Предавање ” Превенција наркоманије”

Удружење грађана из Бачке Тополе ” Menthal Drogprevent” у сарадњи са Домом здравља из Старе Моравице, одржало је предавање о психоактивним супстанцама, врстама, начинима деловања на организам, последицама конзумирања, опасностима које вребају, као и малолетничкој деликвенцији и кривичним делима као продуктима употребе и долажења у додир са психоактивним супстанцама, за ученике 6. 7. и 8. разреда , 17.4. 2018.  Посебан део предавања, као и утисак на децу је оставио Томислав који се изукао из света наркоманије, који је несебично и са пуно храбрости поделио своје лоше искуство и грешке из прошлости, у циљу освешћивања младих и превенције скретања младих са правог пута.

Професионална оријентација, презентација средњих школа

Средња Пољопривредна школа, односно представници те школе посетили су наше осмаке, 12.4.2018. како би им презентовали своје смерове, школу, праксу и новитете,а поводом предстојећег уписа у средњу школу и њихових избора занимања, као и креирања своје будућности.

ИТ КАРАВАН

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији, њихове родитеље и наставнике, са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија.
Партнери Министарства су, као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

Главни програм, који чине едукативна представа о безбедности деце на интернету и радионице за ученике и родитеље, биће реализован за укупно 26 школа, у регионалним центрима у Србији.

Како би и  ученицима и наставницима осталих основних школа у Републици Србији било омогућено да узму учешће у кампањи и погледају едукативну представу, на следећој пројекцији, која ће бити одржана у Народном позоришту у Нишу, биће организован пренос у реалном времену путем линка на јутјуб каналу Министарства трговине, туризма и телекомуникација “Паметно & Безбедно”.

Поводом тога, у понедељак 19.марта смо се прикључили овој акцији, када смо са учениицма од 5. до 8. разреда у дигиталној учионици приступили линку и гледању едукативне представе “Како да најлакше уропастите свој живот онлајн” . Фотографије са лица места 🙂 . Са ученицима нижих разреда ћемо гледати у оквиру њиховог чоса.

Репродуктивно здравље

За ученике 7. и 8. разреда у нашој школи организовано је предавање ” Репродуктивно здравље”, 29.3.2018. са почетком у 10 часова. Предавач је био доктор гинекологије и акушерства, Петер Червенак у сарадњи са патронажном сестром Ноеми Нађ Немеш из Старе Моравице. Предавањем које је трајало скоро три школска часа дотакли су се тема: прве менструације, полних односа и сексуалности, репродуктивних органа, начинима заштите, полно преносивим болестима, хигијени и психолошким аспектима пубертета и мотивима пубертетлија, љубави, партнерским односима, порођају и трудноћи, плодним данима…

 

Светски дан вода, 2018. година

Светски дан вода, обележили смо 21.марта са ученицима од 4. до 8. разреда у корелацији са наставницима биологије, ликовне културе, односно учитељи у оквиру својих предмета  природе и друштва и ликовне културе, а наш Ученички парламент је био иницијатор ових активности. Циљ је био да ученици кроз одгледане презентације и израду плаката пробуде свест о значају воде за човечанство, као и о њеном чувању и штедњи, јер без воде нема ни живота.

Еколошки конкурс

Поводом  креативног конкурса Тетра Пак, Екопакета, тачније израде биодиверзитета од тетрапака, наши ученици су са наставницом биологије, Слађаном Алексић направили савану, односно њен биљни и животињски свет. Били су веома вредни, маштовити и успешни, што показују и резулатати њиховог рада 🙂